csütörtök ápr. 18

Visszatekintő – avagy ilyen volt 2015 a székirodalomban

Nihil novi sub sole, a világban idén is meglehetősen sok borzalom történt. Ugyanakkor továbbra is állítom, hogy ha mindenki elsősorban a saját háza táján tenne rendet, aztán pedig megnézné, mit tehet másokért, jobb világban élnénk. Egy kis aktivitás, pozitív életszemlélet, vidám tettrekészség csodákra képes.

A székirodalom berkein belül például ez az év is kiválóan telt.

Március végén debütált a tizenöt kötetesre tervezett Anjouk c. regényfolyamom az Athenaeum​ Kiadónál, ami röpke négy hónap múlva már az 1100. eladott példányán is túl volt, ősszel pedig megjelent a második rész is. Tulajdonképpen 2012 óta nem volt ilyen aktív évem, hogy két új regény megjelenéséről is hírt adhattam.

Áprilisban a Liliom és vér megjelenését lovagi tornával ünnepeltük a Millenáris füvén, de még előtte elkészítettük hozzá a magyar könyvpiac első középkori témájú élőszereplős könyvtrailerét, amit azóta (a YouTube és a Facebook számlálóit összesítve) 10.500-nál is többször tekintettek meg.

A Csallóközi Anjou Károly Bandérium​ kifejezetten sikeresen abszolválta első néhány önálló fellépését, és az idei székirodalmi könyvturné is rendkívül sikeresen zárult: idén összesen tizennégy könyvbemutatót, dedikálást és egyéb eseményt írhattam be az eseménynaptárba.

Ősszel elindult a Székirodalom vlog is, ami új szintre emelte a közönséggel való kommunikációt, és amely nyolc változatos epizódban összegezte az idei év második felét.

Sok értékes kapcsolatra tettem szert idén is, többek között megismerkedtem Dr. Csámpai Ottóval, a Szent György Lovagrend felvidéki nagypriorjával, akivel sokat fogunk még együttműködni, de említhetném Schunder László​ szablyavívót is, akinek köszönhetően jövőre török kori hadi bemutatóval bővül majd a Dunaszerdahelyi Kastélyfesztivál programja.

Az év végére pedig a Historium Polgári Társulás​t is sikerült hivatalosan létrehoznunk, amely a Historium Kiadó jogutódjaként gondozza a magyar kultúrát, csak már nem könyvkiadás, hanem rendezvényszervezés révén.

És hogy mi lesz jövőre?

Megjelenik az Anjouk III. és IV. része, megszervezzük a Gárdonyi-kört, a Dunaszerdahelyi Kastélyfesztivált és az I. Karácsonyi Könyvünnepet, egy újabb könyvturnéra indulunk, és persze jön a Székirodalom vlog második évada, több napsütéssel és még több epizóddal. Tartsatok velünk 2016-ban is!