vasárnap jan. 16
Bíró Szabolcs 1988. július 29-én született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Az írói vénát minden bizonnyal édesapjától, muzikalitását pedig édesanyjától örökölte: már kisgyermekként versikéket, rövid történeteket fabrikált, miközben arról álmodozott, hogy a színpadon üvölt a mikrofonba. Tizenöt évesen kóstolt bele először a novellaírásba, ezután fedezte fel a regényírást, és rövidesen kiderült, ebben a műfajban tud a legjobban kiteljesedni.
 
Tizenhat évesen, gimnazistaként kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként, az iskolaújság főszerkesztőjeként és rockénekesként is bontogatta szárnyait. Prózai művei mellett 2006-tól több száz cikke jelent meg az Új Szó, a netBarátnő, az Ekultura.hu, a Vasárnap, a Napvilág.Net, a PRESStige, a Penna Magazin és más internetes, illetve nyomtatott lapok hasábjain. 2010 októberétől 2012 januárjáig könyv- és filmkritikusként dolgozott a szlovákiai magyar Pátria Rádiónál. 2013-ban, majd 2018 tavaszától 2020 végéig számos cikket publikált a Csallóköz című regionális hetilapban, ahol saját rovatot is szerkeszthetett.
 
2004 óta volt tagja a Csak Van zenekarnak, mellyel kilenc év alatt több száz koncertet adtak, két rockzenei tehetségkutatón is taroltak, megjárták a Megasztár ötödik szériáját (majd a döntőbe jutáshoz szükséges, egyoldalú szerződés láttán hátat is fordítottak neki), 2007-ben felvették 1 című promóciós CD-jüket, 2011-ben pedig kiadták első nagylemezüket, a Mindennek a teteje című albumot. Bíró Szabolcs rövid ideig, 2011-2012 között a Mojo Risin' zenekarnak is énekese volt. 2013 végén lezárta aktív zenei pályáját, habár különböző kisebb produkciók énekesi posztján ezután is fel-feltűnt: hol az írókból-költőkből álló OlvÉjsz Band, hol a Gálffy József gitárossal közös Jam It All alkalmi formáció frontembereként. 2017-ben került fel a YouTube-ra a Bogyóbatman című gyerekdala, 2018-ban a húszéves Expired Passport születésnapi nagykoncertjén énekelt, majd 2019-ben elvállalta a HaddelHadd rockzenekar énekesi posztjának betöltését, ezzel ismét visszatérve az aktív zenéléshez.
 
Bíró Szabolcs 2011-től 2014-ig (illetve kis kitérővel 2016-ig) könyvkiadóként is dolgozott: a rövid életű Historium Kiadó égisze alatt összesen kilenc regény, egy ún. zsebregény, hét novelláskötet és négy helytörténeti témájú kiadvány jelent meg. A Historium Kiadó szellemi utódjaként jött létre 2015-ben a Historium Polgári Társulás, mely azonban könyvkiadóként már nem, csupán rendezvényszervező civil társulásként működött, sajnos meglehetősen rövid ideig.
 
2014-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hadi hagyományőrző és múltidéző közösség: az itt szerzett élmények és tapasztalatok sokat segítettek neki az Anjouk c. regénysorozat világának érzékletesebb megteremtésében.
 
Bíró Szabolcs 2007-ben debütált regényíróként, első öt könyve (és egy nem hivatalos e-novelláskötete) még Francis W. Scott álnéven jelent meg. 2010 első napjától kezdve kizárólag polgári nevén publikál, saját bevallása szerint székirodalmat ír, és egyre megszállottabban fordul a középkor felé. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. kalandregényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a Non nobis Domine c. történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz: tizenöt részesre tervezett, Anjouk c. történelmi regénysorozatát az Athenaeum Kiadó gondozza. 2017-ben jelent meg első ifjúsági kalandregénye, az Elveszett csillagok a Főnix Könyvműhelynél, illetve első mesekönyve, A sárkány, aki nem akart aludni a Manó Könyvek gondozásában, Korsós Szabina illusztrációival. 2020-ban szokatlan témájú regénnyel lepte meg olvasóit: a Lázár evangéliuma a horror és a történelmi regény műfajkeveréke.
 
Az író kamaszkora óta kerekesszékben él, ám határokat nem igazán ismer, ezt a helyzetet pedig humorosan, ironikusan fogja fel. Innen ered a székirodalom kifejezés. Ez a kategória egyben azt is sejteti, hogy Bíró Szabolcs nem kíván egyetlen műfaj mellett lecövekelni: a székirodalomba bármilyen irodalmi kategória belefér. Emellett a székirodalom az évek során egyfajta "branddé" erősödött: székirodalmi könyvturné címen fut az író évente ismétlődő előadó- és dedikálókörútja, 2015-től pedig bizonytalan időközönként (leginkább a tavaszi-nyári könyvturnék során) jelentkezik a Székirodalom vlog címen futó videónaplója egyes epizódjaival.
 
Bíró Szabolcs jelenleg feleségével és két fiával él a Csallóközben, főállású regényíróként dolgozik, folyamatosan álmodozik, és komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezek az álmok valóra váljanak. Az írót 2016-ban Visegrádon az akkor 690 éves Szent György Lovagrend tagjává avatták, 2017-ben pedig az Eger Kulturális Nagykövete címmel jutalmazták. 2018-ban megkapta a Szent György Lovagrend lovagkeresztjét, hadiszalagon a Szent Koronával.