péntek ápr. 19

2011. december 20.

Lezárult a Historium Kiadó idei, egyben első szezonja. Köszönjük mindenkinek, aki felfedezett minket magának, és méltónak találta a Historiumot a bizalomra. Igyekszünk, hogy továbbra se csalódhasson bennünk senki, és reménykedünk benne, hogy könyveink idővel egyre több otthonba eljuthatnak. Alább összegezzük, hogy is nézett ki a kiadó első éve.

2011 eleje: Megszületik a tematikus történelmi kiadó terve, körvonalazódnak a majdani célok.

2011. május. 2.: Hivatalosan is megalakul a Historium Kiadó, és még aznap létrejön a vállalkozás Facebook-oldala. Hamar elérjük a 100-as taglétszámot, és sokan üdvözlik a kezdeményezést, pedig az első könyvünktől még mindig hónapok választanak el minket (a lelkes táborban többek között kiadók, írók, művészek is ott vannak).

2011. június: Vállaljuk három könyv forgalmazását, és több iskolát is megszólítunk ezekkel a kiadványokkal. Az iskolaév végén több diák is az általunk forgalmazott könyveket viheti haza jutalmul.

2011. július 2.: Meghirdetjük regény- és novellaíró pályázatunkat, kihangsúlyozva, hogy a tehetségek felkarolása elsődleges céljaink közt szerepel.

2011. augusztus: Egy hónap választ el minket első könyvünk megjelenésétől, amikor az olvasók forgalmazott könyveinkből és limitált példányszámban készített könyvjelzőinkből összeállított csomagokért versenyeznek a Moly.hu könyves közösségi oldalon.

2011. szeptember: Megjelenik első könyvünk, Urbánszki László Odakint, a pusztában c. kötete, illetve a második, a Sub Rosa c. regény második (bővített, javított, extrákkal ellátott) változata.

2011. szeptember 30.: Lezajlik első könyvbemutatónk a dunaszerdahelyi Csemadok Ház nagytermében, mely A Historium Kiadó bemutatkozó estje címen kerül megrendezésre. Az est Urbánszki László kötetének hangulatát idézi, így a központi témának megfelelően a bemutató előtt a Gyeplős Zenekar ad rövid, ám annál hangulatosabb koncertet, paraszti ételek és italok egész garmadáját kínáljuk a közönségnek, faműves- és festettüveg-kiállítást mutatunk be. A rendezvényre átlagon felüli számban érkeznek érdeklődők, sokuknak már ülőhely sem jut: néhányan még helyet foglalhatnak a kiállított rönkbútorokon, de így is akadnak, akiknek az ajtóban és a folyosón kell állniuk. A visszhangok nagyszerűek.

2011. október: Míg Szlovákiában az online könyvkereskedéseken kívül mindössze néhány könyvesbolt terjeszti a kiadványainkat, addig Magyarországon meglepő eredményeket érünk el: könyveink kaphatók az Alexandra, a Libri, a Líra, a Tóthágas Könyvkeredkedés üzleteiben, számos kisebb boltban és szinte az összes webáruházban. Olvasóink zöme is magyarországi lakos.

2011. október 10.: Létrehozzuk a Takaríts a várad táján! elnevezésű civil mozgalmat, és elmegyünk Komáromba, hogy segítsünk kicsit kipucolni az erődrendszer romos, rettentően elhanyagolt szlovákiai oldalát. Kezdeményezésünk 2012 tavaszán és nyarán remélhetőleg nagyobb visszhangra talál majd.

2011. október 12.: Elektronikus kérdőívünkben arra keressük a választ, mely történelmi témák érdeklik legjobban a magyar olvasókat, illetve egyéb olvasói szokásokat is igyekszünk felmérni. Az eredmény befolyásolni fogja jövőbeni munkásságunkat, a minőségre való törekvésünkkel ugyanis a közönségünknek is maximálisan meg szeretnénk felelni.

2011. november 11.: Megjelenik harmadik kiadványunk, Nagy Attila Dunaszerdahely - Lakóhelyismeret c. munkája, mely részben ismeretterjesztő könyv, részben munkafüzet. Regionális jellege miatt úgy döntünk, csak Szlovákiában árusítjuk a kiadványt, és az eredmény megdöbbentő: jószerével nincs olyan nap, hogy ne érkezne megrendelő, illetve vevő a dunaszerdahelyi Csemadok Antikváriumba, mely időközben Huszár László igazgató úrnak köszönhetően a bázisunkká vált. Attila munkafüzetét is bemutatjuk a városban, de most lépünk egy merészet, és a Csemadok Ház helyett a jóval tágasabb Vermes-villába helyezzük a rendezvényt. Félelmünk őszinte döbbenetbe csap át, amikor a kiírt kezdés előtt öt perccel a helyszín teljesen megtelik, és még az emeleti erkélyre is jut az érdeklődőkből.

2011. november 16-17: A szlovéniai Lendván megrendezett Bánffy-napokon, a muravidéki irodalom 50. évfordulóján zajló irodalmi karavánon mi (is) képviseljük a szlovákiai magyar irodalmat, ahol értékes kapcsolatokra, barátságokra teszünk szert.

2011. november 25.: Megjelenik a karácsonyi könyvpiacra szánt kiadványunk, Marcellus Mihály A veterán - Aquincum hajnala c. regénye, melyet Római est elnevezésű rendezvényünkön mutatunk be, újból elsődleges bázisunkon, a Csemadok Ház nagytermében. Az esten római kori ételeket és italokat kínálunk, Huszár Kata festettüveg-kiállítására és kiadónk karácsonyi könyvvásárára is sor kerül. Kiss Gábor, a komáromi Legio Brigetio tagja tart lélegzetelállító élő történelemórát. Az író-olvasó találkozó előtt még levetítjük a könyv előzetesét, Gerő János nagyszerű munkáját, majd ünnepi hangulatú beszélgetés alakul ki Nagy Erika moderátor, Marcellus Mihály író, Bíró Szabolcs kiadóvezető és az összegyűlt közönség közt.

2011. november 25.: A Római esttel egyidejűleg zajlik Urbánszki László kétórás író-olvasó találkozója a Ladánybenei Közösségi Házban, lelkes közönség előtt.

2011. december 1.: Lezárul a Sár, vér, levendula c. novellapályázatunk, melynek végeredményeként 12 nagyszerű írást válogatunk be a jövő tavasszal megjelenő, azonos című kötetbe.

2011. december 13-18.: Lezajlik év végi nyereményjátékunk a Molyon, a nyertesnek már saját kiadványainkból állítunk össze karácsonyi ajándékcsomagot. Ezzel az akcióval zárjuk az évet, és pihenünk egy rövidet, hogy 2012-ben még attraktívabbak lehessünk, még több eredményt tudjunk majd felmutatni.

Akiknek köszönetet mondunk az elmúlt 7 hónapért: Csiba Sándornak és Nagy Péternek a jogi háttér biztosításáért, Spišák Pálnak és Spišákné Sebők Gabriellának a könyvelésért, Viola Ferencnek, Nagy Attilának és Szamaránszky Emőkének a grafikai munkákért, Huszár Katának, Huszár Ágnesnek, Léka Zsuzsának és Póda Erzsébetnek a nagyszerű szerkesztői, lektori és korrektori tevékenységért, Huszár Lászlónak ritka emberségességéért és a feltétlen támogatásért, Nagy Erikának a hangulatos beszélgetésekért, Iván Péternek a szervezésért. A sajtótámogatásért köszönet illeti Patasi Ágit (Pátria Rádió), Estefán Zsoltot (MTI), Angyal Sándort (Csallóköz), továbbá a BBC History, az Új Szó, az Ekultúra, a netBarátnő, a Penna Magazin, a Karcolat, a Moly, a Krystohans könyvajánló, a Srbija Blog és a Share Your Art szerkesztőségét, illetve a DSTV stábját. Külön köszönettel tartozunk Huszár Ágnesnek az állandó, fáradhatatlan talpalásért és odaadásért, Németh Lucának és Kardos Attilának a hetedhét országon átívelő szállításért, és Gerő Péternek, amiért ő mindig az a hatalmas szívű Gerő Péter marad. Köszönet szerzőinknek, hogy megindokolják a létezésünket, Bihari Zoltánnak és a Xantusznak, hogy könyveinkből egy sem marad raktáron, és a közönségnek, amiért léteznek, és akik miatt van értelme szorgalmasan dolgoznunk!

Mindenkinek áldott, békés, boldog karácsonyt kívánunk!