szombat szept. 26

Bíró Szabolcs: Sub Rosa (Szél-Járás)

A prózaírás szerelmese, Bíró Szabolcs legújabb regénye a Magyar Székirodalom logójával fémjelezve a Median Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot. A Sub Rosa a fiatal író első regénye, amely a korábban Francis W. Scott álnéven publikáló szerző polgári nevén jelent meg, és amelyet Bíró Szabolcs sorrendben a nyolcadikként vetett papírra.

A 2007 óta krimiket és könnyedebb hangvételű regényeket megjelentető szerző 2010 elején vett búcsút álnevétől, amikor elektronikus, letölthető könyvként, már polgári nevén publikálva megjelent első kisregénye: Az ötödik parancsolat. A szerzetesek életét és egy gyilkosság után nyomozó vándorszerzetes történetét bemutató kisregény hátterében a szerző Európa történelme és kultúrája, a vallás, az igazság iránti szenvedélyes érdeklődése áll.

Bíró Szabolcs prózaírói útján egy őszintébb, nyitottabb, kísérletezőbb szellemű korszak kezdődött, melynek első, kézbe vehető eredménye a Sub Rosa című regény. A történet cselekménye és főszereplője Prágából, az Arany Városból indul. A nyugodt, olvasgatós életre vágyó fiatal antikvárius, Ferenczy László egy izgalmas nyomozásba kezd, ami miatt bejárja Európát, furcsa titkokba ütközik, érdekes alakokkal találkozik, és utazása során megérinti a szerelem is.

A főszereplőt a nagyapjától örökölt antikváriumból egy cetlire felírt latin cím és egy telefonszám, valamint a régi könyvek szenvedélyes gyűjtője, egy német milliárdos kérése indítja útjára. László, kíváncsiságától vezérelve belevág a nyomozásba, segítséget kér Jiřítől, az öreg bibliofiltől, és elindul a talán nem is létező könyv után. Utazása során a templomos lovagokról összegyűjtött történelmi ismereteiben is kutat, meglátogatja a templomosokhoz kapcsolódó helyszíneket, megismerkedik egy fiatal, okos lánnyal, segítséget kap egy bárzongoristától, miközben egy gyilkos lohol a nyomában.

Az izgalmas történet megírására Bíró Szabolcsot a középkori történelem és a magyar templomos lovagok iránti szenvedélyes érdeklődése, a krimi műfaja iránti elkötelezettsége, Prága iránti hódolata és a könyvek szeretete sarkalta. Pörgő, az olvasót izgalomban tartó események láncolata ez a regény, mely könnyed válasz Umberto Eco munkásságára, mégis méltó tisztelgés A rózsa neve című regény előtt.

A Sub Rosa utószavában a fiatal szerző így vall legújabb regényéről: „egy történet, egy mese a nagyobbaknak, ami talán még tanulságot is hordoz magában… félig akár komolyan is vehető, és sok helyen tükrözi a véleményemet a világról, a történelemről, meg a kultúráról úgy általában…”

A Sub Rosa elolvasása után a templomos lovagokról még nem olvasók kezükbe fognak venni egy közékori történelemről szóló, akár ismeretterjesztő könyvet. A templomos lovagok története iránt érdeklődők, akiket ez a téma már lázban tart, jobban elmélyülnek majd a témában, és elgondolkodnak a templomosokról fennmaradt, legendákkal teletűzdelt histórián.

Huszár Ágnes,
Szél-Járás
(2011. január)