vasárnap jan. 16

Bíró Szabolcs középkori világa

A kerekesszékes író, aki nem bír nyugton ülni a fenekén

Jövőre lesz ötéves a csallóközi író, Bíró Szabolcs nagyszabású regénysorozata, az Anjouk, amely már a hatodik köteténél jár. A tizenöt részesre tervezett regényfolyam dramaturgiai szempontból trilógiákra is felosztható, azaz a majdani öt trilógiából kettő már elkészült.

Az első három kötet Bátor Attila bosszútrilógiájaként ismert: ezek a regények Anjou Károly belháborúinak végén játszódnak, amikor Csák Máté már meghalt, de várait még be kell venni, tartományát be kell hódoltatni. Ebben a történelmi szituációban találja magát az egykori templomos lovag, Bátor Attila, aki hadnagyként indul az északi hadjáratba, és így kénytelen magára hagyni a családját. A trilógia végére Károly király megszilárdítja hatalmát, a belháborúk korszaka lezárul, a Bátor család azonban mindeközben valóságos pokoljárásra kényszerül: végül már csak egy halovány reménysugár pislákol, hogy a család egyáltalán túlélheti-e a sorscsapásokat.

A sorozat negyedik, ötödik és hatodik részében, azaz az Arany Visegrád-trilógia köteteiben Bíró Szabolcs még mélyebbre ás a XIV. század történelmében. A Szent György testvérei című regény afféle átvezető történetként is értelmezhető a két trilógia között: nincs egyértelmű főhőse, számos szereplő tűnik fel a lapokon, és az olvasó rengeteg kis történetet, izgalmas részletet ismerhet meg az 1326-1329 közötti periódusról. Már-már azt hihetnénk, búcsút inthetünk a Bátor családnak, ám aztán jön a regény csattanója, majd pedig az Ötvenezer lándzsa című folytatás, amelytől kezdve a hányattatott sorsú família története még izgalmasabban folytatódik. Az apja árnyékából kilépni képtelen, örökké nyugtalan Bátor Szilárdnak meg kell tanulnia, hogy az élet mit sem ér szolgálat nélkül, és hogy a sorsa elől senki sem menekülhet – állandó lelki vívódásain pedig az sem segít, hogy halálosan beleszeret egy gyönyörű udvarhölgybe, Zách Klárába. A sorozat legdrámaibb, legérzelmesebb epizódját a trilógiazáró Királyok éneke követi, amiről pedig elmondhatjuk, hogy az összes korábbi kötetnél alaposabban mutatja be a kor politikáját, diplomáciáját, nagyhatalmi ténykedéseit: elkísérhetjük a királyt a középkori Nápolyba, ott lehetünk az 1335-ös visegrádi királytalálkozón, és testközelből „láthatjuk” a nagy Anjou Károly utolsó uralkodói éveit – miközben Bátor Szilárd kalandjai is folytatódnak.

Itt tart tehát jelenleg az Anjouk, melynek jövőre várható a hetedik része. Bíró Szabolcs ennek már a címét és az alaptémáját is elárulta: A birodalom ura az 1342-es évben veszi kezdetét, amikor az öreg Károly király meghal, és fiát, Lajost koronázzák meg a Magyar Archiregnum urává. Jön tehát Az ifjú lovagkirály-trilógia, azaz elkezdődik az a kilencrészes történetfolyam, amely már Nagy Lajos királyságáról szól, egészen az Anjou-kor alkonyáig. A birodalom ura leghamarabb 2020 őszére várható, ám addig sem kell nélkülöznünk Bíró Szabolcs középkori világát: aki még nem tette, olvassa el a Non nobis Domine című történelmi nagyregényt, amely az Anjouk hivatalos előzménye, és amely az 1292-1312 közötti mozgalmas, vérzivataros időszak történéseit meséli el – felvezetve mind a Bátor család, mind az Anjou-ház történetét. Ezen kívül jövő tavaszra is várható egy meglepetésregény, amiről azonban Bíró Szabolcs nem hajlandó túl sokat elárulni: annyit tudhatunk, hogy bár a cselekmény a XIV. században játszódik, csak lazán kapcsolódik majd az Anjoukhoz, és állítólag nagyon meghökkentő, teljességgel szokatlan történet lesz.

Aki pedig nem csak olvasná, az mostantól hordhatja is az Anjoukat, hiszen Bíró Szabolcs középkori világa immár különféle ajándéktárgyak formájában is elérhető: nemrég elkészültek a sorozat világához kapcsolódó első pólók, illetve egy gyönyörű bögre és egy hűtőmágnes. Ezek akár külön-külön, akár csomagban is beszerezhetőek a www.ezustpallos.hu oldalról, illetve az író honlapján, a www.biroszabolcs.eu oldalon keresztül. Egy biztos: Bíró Szabolcs az az alkotó, akit bár a sors kerekesszékbe kényszerített, mégsem képes nyugton ülni a fenekén.

L. P.
Csallóköz hetilap
2019. november 13.
(2019/46. szám)