vasárnap jan. 16

A sárkány, aki nem akart aludni (ajánló)

Bíró Szabolcs, aki elsősorban a Non nobis, Domine és az Anjouk történelmi regénysorozatával vált híressé - és nagy kedvencemmé -, az utóbbi időben egy ifjúsági kalandregény és egy mesekönyv írására is fejét adta. Előbbi az Elveszett csillagok, utóbbi pedig A sárkány, aki nem akart aludni címet viseli, ami Korsós Szabina rajzaival megelevenedve egy tanulságos, kedves történetet mesél el gyerekeknek.

(…)

Nagyon szeretem az olyan meséket, amelyek tanulságot is tartalmaznak a gyerekek számára; viszonylag otthonosan mozgok ebben a témában, így például egyik kedvencem a Franklin, a teknős rajzfilm is. Bíró Szabolcs kis sárkányáról ő jutott eszembe, hiszen Sárkányfi is egy pajkos, rosszcsont kisfiú, aki esti alvás helyett inkább a csavargást választja. Hiszen mennyi izgalmas játékba lehetne keveredni az unalmas alvás helyett, ami kész időpocséklás! És ugyan melyikünk fejében nem fordult már meg ez a gondolat gyerekként? Csakhogy minden kicsi és nagy szervezetnek szüksége van az alvásra, hogy feltöltődhessen, és másnap újult erővel vethesse bele magát a napi teendőkbe.

A történet szövege kellemes, egyszerűen követhető, és stílusa miatt könnyen utánozható a szereplők hangja a felolvasó szülő számára. Adott például Aszklépiosz, a sziszegő sikló vagy Strix, a bölcs bagoly, akik a rajzoknak is hála kész karakterként testesülnek meg a mesében. Érdekességképp megjegyezném, hogy Sárkányfi az én fejemben legalábbis Pogány Judit hangján szólalt meg (mint a kis Vuk), és miközben az aranyos, színes ábrázolását nézegettem, könnyen el tudtam képzelni, hogy akár plüssként is megelevenedjen egyszer. (Melyik gyerek ne szeretne egy piros kissárkányt magának?) Ha már itt tartunk, a történet hangoskönyvként is megállná a helyét vagy akár rajzfilmként is, de ne szaladjunk ennyire előre!

A rajzokat is muszáj külön megemlítenem, hiszen nagyon karakteresek, színesek és részletesek, minden eseményhez kapcsolódik egy, és mindegyik szereplőt megismerhetjük belőlük.

A könyvhöz kapható egyébként egy Játékos fejtörők Sárkányfival és barátaival című foglalkoztató kiskönyv 4-7 éveseknek, ami, csak, hogy pár példát említsek, színezős, összekötős, labirintusos, rajzolós vagy épp különbség keresős feladatokat tartalmaz. Így a mesén túl plusz elfoglaltságot nyújt kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt.

Könyveskuckó blog
2017. május 11.