szombat szept. 26

Pokoli és nagyon ördögi (netBarátnő)

Ha a cím olvasása után azt hiszi a kedves olvasó, hogy pokoli, hátborzongató élményben lesz része, bizony, jól gondolja, nem téved.

Ha tudja az olvasó, hogy milyen csemegére számíthat, ha egy könyv borítóján azt a nevet olvassa, hogy Bíró Szabolcs, most sem fog csalódni. S hogy ki is az a Bíró Szabolcs? Van-e ki a nevet nem ismeri? Ötletgazdája, megálmodója többek között a Median könyvkiadó gondozásában megjelent Pokoli szinfóniák cimű ötszerzős kötetnek, melynek történeteit maga az Ördög szövögeti cseles, elfogyhatatlan hálójával. A négy kisregény szerzője Bíró Szabolcs, Nolik Antal, Michael Mansfield, Jonathan Cross igazán hátbotzongató élménnyel ajándékozza meg az olvasókat, és Angyal Sándor ördögi arcot öltő összekötő szövege teljessé, élvezhetőbbé teszi a terjedelmes antológiát.

A kísértetiesen hátborzongató történetek Prágába, Velencébe, Szabadkára és Torinóba viszik el az olvasót, igaz, nem egy kéjutazásra, hanem az Ördög által kitervelt borzalmak világába. Ráérősen, semmit el nem sietve, hiszen van ideje, ráér a cselszövő. A hihetetlenül jól felépített szövegek nem hétköznapi képzelőerővel íródtak, és nem csak a fiatal generációnak. Ahhoz, hogy a négy rész egy egészet alkosson, elengedhetetlen az összekötő szöveg. A szerzők közül egyedül Angyal Sándor az, aki még nem rendelkezik önálló kötettel, de az Ördög bőrébe bújt írásaival bebizonyitotta, hogy tud valamit, és lehet, hogy ez elindítja őt azon az úton, amelyre rálépett. Az biztos, nem utoljára hallottunk róla. Bíró Szabolcs már megtalálta az útját, már nem keres, csak alkot és robbant. A titokzatos Nolik Antal, Michael Mansfield, Jonathan Cross tapasztalt, kötettel rendelkező szerzők, akik tudják, hogy mit várnak el tőlük a rajongóik. S azt tudják is nyújtani a tőlük elvárt színvonalon.

A szerkesztői munka sem hagy kivetni valót maga után, dicséret érte Póda Erzsébetnek. Ne feledkezzünk meg a boritó tervezőjéről, Viola Ferencről sem, aki ráérzett a szövegek ízére, amikor munkához látott. S ha a múzsák ilyen hatással vannak a szerzőkre, hogy képesek voltak egy tökéletes egészet alkotni, kívánom nekik, hogy velük, mellettük találják meg a boldogságot. Bízom benne, hogy nem először és utoljára hallunk róluk, olvasunk tőlük, hogy lesz folytatás.

Nagy Erika
netBarátnő
(2011. augusztus 1.)