csütörtök ápr. 22

Történelmi kalandozás a templomosok világában

Dunaszerdahely. A somorjai Šambaza borászat termékeinek kóstolójával, a Vásárúti Dalárda műsorával, illetve Bíró Szabolcs, a „székirodalom” megteremtőjének könyvbemutatójával ért véget a Csemadok Művelődési Intézet szervezte, november 27-én kezdődött karácsonyváró rendezvénysorozat.

A három hét során egyebek mellett kirakodóvásár, kézműves foglalkozás, gyermek-táncház, Mikulás-ünnepség, bábelőadás, Bálint Károly tekerőlant-koncertje, illetve a Four Art Singers hangversenye zajlott a Bacsák utcai Csemadok Házban; december 7-én Petteri Laihonen tartott előadást a finn nyelvtörvényről és a finnországi kisebbségek helyzetéről.

A december 11-ei zárórendezvényen a Dunaszerdahelyen élő és alkotó Bíró Szabolcs mutatta be Sub Rosa, illetve Az ötödik parancsolat című történelmi krimiregényeit; a fiatal író beszélgetőpartnerei Póda Erzsébet és Nagy Erika voltak. Az alkotó elmondta: jóllehet történetei fiktívek, előkészítésüket tanulmányút, illetve az adott történelmi korszak beható megismerése előzte meg.
 
„A Sub Rosa egyfajta tisztelgés Umberto Eco: A rózsa neve című munkája előtt – mondta. – Története korunkban játszódik, főszereplője egy szlovákiai magyar fiatalember, aki Prágából indul kalandos útjára, hogy megtaláljon egy, a középkorban elrejtett titkos könyvtárat. Az ötödik parancsolat cselekményét egy középkori kolostorba helyeztem; hőse egyebek mellett a templomos lovagok szerintem túlmisztifikált küldetéséről és egyéb talányokról lebbenti fel a fátylat.”

A könyvbemutatót történelmi témájú vetítés kísérte, mely során az est vendégei a szerzővel együtt bejárhatták a regények helyszíneit. Bíró Szabolcs elmondta: a középkor iránti érdeklődőse olyan mély, hogy készülő krimiregénye, a Non nobis, Domine cselekményét is ebbe a korszakba helyezi.

„Egy alig ismert és agyonhallgatott témát, a magyar templomos lovagok tragikus történetét dolgozom fel benne” – közölte.

A Csemadok Házban az ünnepekhez kapcsolódó rendezvénysorozatok 2011-ben folytatódnak.
 
Lőrincz Adrián,
Új Szó