csütörtök ápr. 22

Tíz év egy író életéből – ilyen volt Bíró Szabolcs jubileumi estje

2017. december 2-án, az esti órákban tartották Bíró Szabolcs csallóközi író jubileumi estjét a dunaszerdahelyi Vermes-villában. A „székirodalom atyja” csak jövőre tölti be harmincadik életévét, de idén már írói jubileumát ünnepelte: éppen tíz éve jelent meg ugyanis első önálló kötete, a Naplemente, amit még Francis W. Scott álnéven jegyzett.

Korai szárnypróbálgatásai főleg a krimi műfajának bűvöletében teltek, majd jött egy éles váltás: a szerző 2010 első napjától kizárólag saját polgári nevén publikál, méghozzá egészen más jellegű prózát alkot, mint a kezdetekkor. 2012-ben jelent meg az akkor még kétkötetes történelmi nagyregénye, a Non nobis Domine, mely egyfajta alaptétel az író munkásságában – olyannyira, hogy 2016-ban megjelent a regény jelentősen átdolgozott, egykötetes kiadása, melyet azóta is állandóan keresnek az olvasók.

Innen már tényleg nem volt megállás: 2014-ben jött a Ragnarök c. viking saga, majd 2015-ben az Anjouk-sorozat első kötete, a Liliom és vér. A sorozatot a szerző és kiadója tizenöt kötetesre tervezik, s a negyedik kötet, Szent György testvérei címmel, éppen az írói jubileumra jelent meg – ez egyben Bíró Szabolcs huszadik könyve is.

A kerekesszékben élő alkotó éles öniróniájáról tanúskodik, hogy saját műfaját székirodalomnak nevezi, jubileumi ünnepi estjének címe is ez volt: Tíz év székirodalom. A Vermes-villa tökéletes helyszínnek bizonyult egy ilyen jellegű rendezvény lebonyolításához, hiszen nem egyszerű könyvbemutatón vehettünk részt: valóban ünnepi est volt ez. A szerzőt Štefkovič Patasi Ági faggatta, méghozzá rendkívül felkészült moderátorként: másfél órán keresztül döbbenetesen intim betekintést kaphattunk egy mozgássérültként is örökmozgó ember életébe és szerteágazó munkásságába, melynek végén a szerző egy rendkívül érzelmes pillanatban még könnyekre is fakadt. A beszélgetés az elmúlt évtizedet teljes mértékben átívelte. Szó volt az író munkamódszereiről, életviteléről, álmairól, céljairól, ahogy arról is, mit jelent Bíró Szabolcsnak, hogy a Szent György Lovagrend felavatott tagja, illetve Eger Kulturális Nagykövete lehet.

A székirodalmi jubileumi est látogatói nem csak egy érdekes beszélgetést kaptak az ünnepelttől: Bíró Szabolcs mindenkit megajándékozott Ragnarök c. regénye egy példányával, a beszélgetést és dedikálást követően pedig állófogadásra invitálta közönségét.

Póda Erzsébet
Csallóköz hetilap
2017. december 13.